Afsluiten en
opnieuw aansluiten

Als wij moeten afsluiten of opnieuw aansluiten

Wij willen afsluiting van energie het liefst zoveel mogelijk voorkomen. Voordat we overgaan tot afsluiten, vindt er een toetsing plaats. Hierbij werken we samen met gemeenten en schuldhulpverleningsinstanties, bekijk meer informatie over deze toetsingLet op: moeten wij afsluiten of opnieuw aansluiten? Dan betaalt u hiervoor kosten.

Zo voorkomt u
afsluiting

 1. U kunt alleen elektriciteit en/of gas afnemen, als u een geldig contract met een leverancier van energie heeft. U heeft hiervoor de EAN-code van uw aansluiting nodig. Deze vindt u in het EAN-codeboek en op de jaarafrekening van uw energieleverancier. Een nieuwe leverancier heeft enkele dagen nodig om uw aanvraag te verwerken. Houd hier rekening mee. Pas als de leverancier het contract in het Centraal Aansluitingenregister heeft bevestigd, is uw contract geldig en kunt u niet afgesloten worden.

 2. Zorg dat u geen betalingsachterstand heeft op uw facturen aan Stedin. Betaalt u niet op tijd? Dan ontvangt u een herinnering en vervolgens een aanmaning. Betaalt u niet? Dan sluiten wij af. Let op: Hiervoor brengen wij naast afsluitkosten ook bezoekkosten in rekening. In de rekenmodule staan deze tarieven. Lukt het u niet om op tijd te betalen? De afdeling Incasso helpt u graag om een passende oplossing te vinden. Neem contact met ons op via het telefoonnummer 088 - 896 37 11 of stuur een e-mail naar debiteuren@stedin.net.

 3. Betaal ook tijdig de rekening van uw energieleverancier. Uw periodieke netbeheerkosten betaalt u ook via uw energieleverancier. Als u deze niet op tijd betaalt, ontstaat een betalingsachterstand bij uw leverancier. Uw energieleverancier kan dan uw contract opzeggen. En zonder geldig contract moeten wij u ook afsluiten.

 4. Zorg dat er geen energie illegaal wordt afgetapt in uw huis. Dit geldt ook als u uw huis verhuurt. Wij sluiten bij fraude altijd af en verwijderen de meter. Ook doen we aangifte bij de politie. De kosten brengen we in rekening bij de eigenaar van/verantwoordelijke voor het pand. Heeft u een vermoeden van energiefraude? Bel de politie om dit te melden (0900-8844), maak een melding bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of vul het fraudeformulier (anoniem) in.

 5. Als u moeite heeft met het betalen van uw energierekening kunnen verschillende instanties hulp bieden. Daarmee kunt u mogelijk voorkomen dat we u moeten afsluiten van het elektriciteits- en gasnet. 
   
  Een energiecoach van de Energiebank Nederland kan u kosteloos helpen met het inzichtelijk maken van uw energieverbruik. Deze coach kan u ook adviseren over maatregelen om energie te besparen. Zo kunt u mogelijk uw energieverbruik verlagen. De Energiebank is actief in de regio’s Rotterdam en Den Haag. 


  Algemene informatie over schuldhulpverlening leest u op de website van de Rijksoverheid. Voor hulp bij uw schulden kunt u zich melden bij uw gemeente. Let op: Ook na aanmelding bij een schuldhulpverleningstraject of bij de Energiebank moet u uw energierekening betalen. 


  Heeft uw energieleverancier uw energiecontract stopgezet?

  En zit u in de schuldhulpverlening/schuldsanering? Dan kunt u mogelijk energie blijven ontvangen. Hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden. Het is belangrijk dat uw bewindvoerder/schuldhulpverlener direct contact met ons opneemt om dit te bespreken. U kunt hiervoor telefonisch contact met ons laten opnemen via telefoonnummer 088 896 39 63.

wanneer sluiten wij niet af?

Vorst

Wij volgen de landelijke vorstregeling van de Rijksoverheid. Dit betekent dat wij niet afsluiten als de gemiddelde temperatuur overdag minimaal twee dagen achter elkaar onder het vriespunt is.

Daarnaast sluiten wij tussen 1 oktober en 1 april alleen af als:

 • u geen hulp bij uw schulden wilt;
 • u fraude pleegt;
 • u geen energiecontract heeft.

Medische verklaring

Wanneer u aantoont dat afsluiting zeer ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaakt, gaan wij niet over tot afsluiting. Wij hebben dan een medische verklaring nodig.

Wanneer sluiten
wij opnieuw aan?

Wij sluiten alleen aan als u alle kosten heeft betaald. Dus als u zowel het openstaande bedrag heeft betaald als de kosten van de heraansluiting.

Wilt u weten wat u moet betalen om weer aangesloten te worden?

Informatie over onze tarieven