Tarieven

Wat is het capaciteitstarief?

Uw aansluiting voor gas en/of elektriciteit valt in een bepaalde capaciteitscategorie, afhankelijk van de grootte van uw aansluiting. Het capaciteitstarief is het vaste tarief voor het transport van elektriciteit en gas. Dit zijn de kosten van de netbeheerder. U leest op de nota van uw leverancier welk capaciteitstarief u betaalt.

Waaruit bestaan
deze kosten?

  • de periodieke aansluitvergoeding
  • het vastrecht
  • het transporttarief
  • de systeemdiensten
  • de meterhuur

Hoe vindt
verrekening plaats?

Heeft u een ‘kleinverbruik’ elektriciteitsaansluiting (tot en met 3 x 80 ampère)? Dan worden de netbeheerkosten via het capaciteitstarief aan u gefactureerd. Heeft u een ‘kleinverbruik’ gasaansluiting tot en met 40 m3/uur? Dan verrekenen we ook de transportkosten van het gas op deze manier met u.

Bovengenoemde grenzen zijn vastgesteld om de typen aansluitingen van elektriciteit en gas zoveel mogelijk met elkaar in de pas te laten lopen.

Tarieven

De tarieven voor aansluiting en transport van energie door Stedin betaalt u via uw energieleverancier. In dit nieuwsbericht leest u de belangrijkste tariefstijgingen en oorzaken van de tarieven in 2024.

Tarieven 2024  

Tarieven
voorgaande jaren

Vanaf 1 januari 2022 is Stedin uw netbeheerder in Zeeland. Voorheen was dat Enduris. Wilt u de tarieven van voorgaande jaren bekijken? Deze vindt u hieronder.