Wat zijn
spanningsproblemen?

Verlichte woning met de bewoonster in de deuropening

Thuis en op kantoor bent u aangesloten op het laagspanningsnet. De spanning op dat net is ongeveer 230 volt. Is de spanning te laag? Dan werkt een elektrisch apparaat niet. Is de spanning te hoog? Dan kan het apparaat beschadigen. In beide gevallen is er dan een spanningsprobleem.

Elektrisch koken

Wij voorkomen graag dat uw apparatuur beschadigt. Daarom bestaan er regels waarin staat aan welke eisen de spanning moet voldoen. De makers van de apparaten houden hiermee ook rekening. Toch kunnen er nog spanningsproblemen optreden.

Hoe herkent u
spanningsproblemen?

  • Apparatuur werkt niet of niet goed.
  • De verlichting knippert.
  • Apparatuur stopt ermee.

Wie is verantwoordelijk
voor de spanningskwaliteit?

Wij zijn verantwoordelijk voor een goede spanningskwaliteit tot aan het aansluitpunt in uw woning. De installatie achter de elektriciteitsmeter is uw eigen verantwoordelijkheid. Heeft u klachten over de spanningskwaliteit? Onderzoek dan eerst of het niet aan uw eigen apparatuur ligt. U kunt hierbij hulp aan uw installateur vragen. Weet u zeker dat uw installatie niet de oorzaak van het probleem is? Neem dan contact met ons op.

Zonnepanelen en spanningsproblemen

Steeds meer Nederlandse huishoudens kiezen zonnepanelen. Dit kan gevolgen hebben voor het elektriciteitsnetwerk. Om het transport van energie ook in de toekomst vlekkeloos te laten verlopen, is het verstandig te controleren of uw zonnepanelen op een juiste manier in uw meterkast zijn aangesloten.

U leest meer over spanningsproblemen op de site van Netbeheer Nederland of bekijk de video over spanningsproblemen.