De capaciteit
van uw aansluiting

De aansluiting is de verbinding tussen ons energienet en uw meterkast. Krijgt u binnenkort zonnepanelen? Of gaat u elektrisch koken? Dan is het handig om van tevoren de capaciteit van uw aansluiting te checken.

Capaciteit opvragen

Kies de juiste
aansluiting

Hoeveel stroom of gas heeft u maximaal nodig? De benodigde capaciteit bepaalt in belangrijke mate het tarief dat u betaalt voor uw aansluiting. Hoe groter de capaciteit van uw aansluiting, hoe meer periodieke netwerkkosten u betaalt. Het maakt niet uit of u deze maximale capaciteit wel of niet gebruikt. Meer weten? Neem contact op met een erkend installateur.

Een voorbeeld:

Heeft u als klant een elektriciteitsaansluiting met een aansluitwaarde van 3x35 Ampère? Terwijl 3x25 Ampère voldoende is? Dan betaalt u ongeveer € 900,- meer aan periodieke netwerkkosten voor elektriciteit. Heeft u een gasaansluiting met een aansluitwaarde van 16 m³/uur? Terwijl 10 m³/uur voldoende is? Dan kan het zijn dat u tussen de € 150,- en € 250,- meer betaalt aan periodieke netwerkkosten gas.

Ga na of uw elektriciteitsaansluiting de juiste capaciteit heeft 

Het grootste deel van alle aansluitingen elektriciteit betreft een 3x25 Ampère aansluiting. Is uw aansluiting groter, zoals 3x35 Ampère? Kijk dan of u dit (nog) nodig heeft.

Ga na of uw gasaansluiting de juiste capaciteit heeft 

Het grootste deel van alle aansluitingen gas valt in de aansluitcategorie tot en met 10 m3/uur (gasmeter t/m G6). Wilt u weten of uw gasaansluiting de juiste capaciteit heeft? Neem dan contact op met uw installateur of uw onderhoudsbedrijf. Past een lagere aansluiting bij uw verbruik? Dan kunt u een verlaging aanvragen.

Een verlaging
aanvragen

Is de capaciteit van de aansluiting voor gas en/of elektriciteit inderdaad te groot? Dan kunt u deze verlagen. Hiervoor betaalt u eenmalig een vergoeding, maar uw periodieke kosten gaan omlaag.