Gaat u in de tuin graven?

De Nederlandse grond ligt vol met kabels en leidingen voor gas, elektriciteit, water, riolering, internet en telefonie. Met graven in de tuin kunt u deze beschadigen. Hierdoor kunnen stroomstoringen, gaslekkages of onveilige situaties ontstaan. 

Gaat u viooltjes planten of de tuin omspitten, dan is de kans nihil dat u een kabel of leiding raakt. Maar gaat u dieper graven, lees dan hieronder hoe u dit veilig doet.

Doe een Klic-melding

Handmatig graven

Gaat u graven met een schop, wilt u een grondboor gebruiken of gaat u paaltjes in de grond slaan? Zorg dan voor een goede voorbereiding en bekijk de tips. Zo graaft u veilig en voorkomt u schade aan kabels en leidingen.

0:02 / 1:00

Graven met een graafmachine

Gebruikt u een graafmachine voor uw klus? Dan bent u wettelijk verplicht een Klic-melding (graafmelding) te doen. U ontvangt dan informatie over de kabels en leidingen in de grond. Zo voorkomt u schade aan kabels en leidingen.

0:02 / 1:00

Tips voor veilig graven

  • Kabels en leidingen liggen tussen de 30 cm en 1 meter diep, maar dit kan door grondzakking, ophoging of grondwerking behoorlijk afwijken.
  • In veel gevallen liggen de kabels vanuit uw meterkast onder of naast de voordeur naar de kabels voor het huis. In de achtertuin komen meestal geen kabels voor.
  • De eerste kabel die u tegenkomt is waarschijnlijk de glasvezel- of coaxkabel. Daarna volgen de elektriciteitskabel en de gasleiding. Vervolgens de waterleiding en als laatste rioolaansluiting. In delen van ons gebied liggen geen gasleidingen, maar zijn er stadsverwarmingsleidingen aanwezig.
  • De glasvezel- en coaxkabel hebben meestal geen gepantserde mantel en zijn daarom heel kwetsbaar.
  • De elektriciteitsaansluitkabel is wel gepantserd, maar ook deze kan beschadigen als er veel kracht op wordt gezet.
  • Graaf altijd heel voorzichtig, laagje voor laagje.
  • Ook als u rechtstreeks paaltjes in de grond slaat bent u aan het graven.
  • Wilt u weten waar de kabels en leidingen in de grond liggen doe dan een Klic-melding bij het kadaster.

Wanneer het misgaat

  • Verlaat snel de locatie.
  • Bel  direct het storingsnummer: 0800 9009.
  • Dek het lek niet af.
  • Probeer het lek niet dicht te plakken met duct tape.
  • Raak beschadigde kabels niet aan.
  • Is alleen de buitenkant (mantel) van de kabel beschadigd? Meld het ons dan ook.

Klic-melding wat is dat?

Als u gaat graven met een machine dan is een Klic-melding bij het Kadaster wettelijk verplicht. Met een Klic-melding geeft u bij het Kadaster aan waar en wanneer u van plan bent te gaan graven. Na uw Klic-melding stuurt het Kadaster u een ontvangstbevestiging per mail. In deze bevestiging staat een overzicht van netbeheerders met kabels en leidingen in de grond waarin u gaat graven. Via het kadaster ontvangt u van deze netbeheerders alle informatie over de ligging van kabels en leidingen. In deze handleiding leggen we u uit hoe u deze informatie moet lezen. Een Klic-melding kost €13,50 en doet u met uw DigiD. 

Klic-melding


Stedin klic-desk

Heeft u een Klic-melding gedaan en nog vragen over de exacte ligging van onze gasleidingen en elektriciteitskabels? Neem dan contact op met onze Klic-Desk via klicdesk@stedin.net of 088 8956222.

Graafschade voorkomen

Zo’n 27 procent van de stroomstoringen in Nederland wordt veroorzaakt door graafschade. Hiervan is sprake als kabels en leidingen worden beschadigd door bijvoorbeeld een graafmachine, paal, grondboor, spade of schop. Het gevolg kan zijn dat een hele wijk een tijd zonder licht, televisie, internet of zonder warm water zit. Maar ook lichamelijk letsel komt voor. Het repareren van schades kost jaarlijks ongeveer vijftien miljoen euro. Bovendien vergen herstelwerkzaamheden veel tijd en geven vaak maatschappelijke overlast.