Veelgestelde
Vragen

Wat zijn de voordelen van een slimme meter?

Een slimme meter biedt u de volgende voordelen:

  • Inzicht in uw energieverbruik: De slimme meter geeft u vaker inzicht in uw energieverbruik. In plaats van eenmaal per jaar, stuurt uw energieleverancier u maandelijks een overzicht van uw verbruik en een indicatie van de kosten in die periode. Op die manier kunt u uw verbruik volgen. Ook kunt u de slimme meter koppelen aan een zogenoemde energieverbruiksmanager. Energieverbruiksmanagers zijn producten of diensten waarmee u op een eenvoudige manier inzicht krijgt in uw energieverbruik (zie: www.energieverbruiksmanagers.nl) Inzicht in uw energieverbruik maakt besparen op energie een stuk makkelijker en leuker. Dat is niet alleen prettig voor uw portemonnee, maar ook voor het klimaat.
  • Op afstand doorgeven van meterstanden: De slimme meter neemt periodiek de meterstanden op en geeft die via uw netbeheerder door aan uw energieleverancier. U hoeft met een slimme meter dus niet meer thuis te blijven voor een meteropnemer of zelf uw meterstanden door te geven, ook niet als u gaat verhuizen of overstapt naar een andere energieleverancier.
  • Kwaliteit en nauwkeurigheid van uw energienota wordt verbeterd: Doordat met de slimme meter automatisch en op tijd de meterstanden worden uitgelezen, horen eventuele (her)berekeningen van meterstanden tot het verleden. Voor netbeheerders hebben slimme meters als voordeel dat de productie van energie door energieleveranciers en het verbruik ervan door eindgebruikers beter op elkaar afgestemd kunnen worden.

Gerelateerde vragen