Veelgestelde
Vragen

Wat is vraagsturing?

Vraagsturing
Het elektriciteitsnetwerk werkt met een frequentie van 50 Hz, zoals we in Europa met elkaar hebben afgesproken. Handhaven van deze frequentie betekent dat vraag en aanbod met elkaar in balans moeten zijn. Wanneer de daadwerkelijke elektriciteitsproductie en afname niet (goed) overeenstemmen, moet worden ingegrepen om ervoor te zorgen dat de balans tussen vraag en aanbod wordt hersteld, bijvoorbeeld door het op- of afregelen van productie-eenheden of het bij- of afregelen van verbruik. Landelijk netbeheerder TenneT kan hiervoor verschillende middelen inzetten om de balans in het net te herstellen, dit wordt vraagsturing genoemd.

Europese Netwerkcode DCC
De Demand Connection Code is de basis voor de wettelijke eisen die verder zijn uitgewerkt in de Nederlandse Netcode elektriciteit, voor de aansluiting van transmissie gekoppelde verbruiksinstallaties, distributie-installaties en distributiesystemen en de aansluiting van verbruikers die ingezet worden voor diensten voor vraagsturing. De DCC-code is van toepassing vanaf 18 augustus 2019.

Compliance verificatie
De Europese Netwerkcodes stellen eisen aan het aantonen dat de aangesloten installaties ook daadwerkelijk voldoen aan de Europese codes. Dit wordt compliance verificatie genoemd. Voor kleine elektriciteitsproductie-eenheden (tot 1 MW) kan volstaan worden met het overleggen van een certificaat. Voor grotere elektriciteitsproductie-eenheden en voor verbruiksinstallaties die vraagsturing leveren, zijn uitgebreidere tests nodig om de compliance aan te tonen. Samen met de regionale netbeheerders heeft TenneT een document opgesteld waarin precies wordt uitgelegd voor welke installaties welke tests en beproevingen nodig zijn. Dit document is te raadplegen op de website van branchevereniging Netbeheer Nederland.

Gerelateerde vragen