Wat doet
Stedin voor u?
- Nettoets uitvoeren bij aanvraag grote productie installaties
- EAN-code voor aansluitingen > 1MW verstrekken voor aanmelding bij CertiQ
- Aard, omvang en eigendom vaststellen, nodig voor subsidie
- Gemeten productie doorgeven aan CertiQ
SDE++ aanvragen
in 7 stappen
-
De mogelijkheden voor een SDE++ subsidie en informatie over het aanvraagproces vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
-
Voor SDE++ subsidie is een grootverbruikaansluiting noodzakelijk! Er zijn drie mogelijkheden:
Zuivere terugleveraansluiting: Dit is een (nieuwe) grootverbruikaansluiting die u uitsluitend gebruikt voor het terugleveren van de opgewekte energie. Bekijk hoe u een nieuwe grootverbruikaansluiting voor zuivere terugleveraansluiting aanvraagt.
Extra meetpunt (secundair allocatiepunt): Dit is een tweede meter achter een bestaande grootverbruikaansluiting. Hierdoor is het mogelijk om op één aansluiting meerdere energieleveranciers te contracteren. Zo is het eenvoudiger om een aansluiting te delen en de afgenomen- of opgewekte energie los van elkaar te verrekenen.
Bestaande aansluiting: Wilt u gebruikmaken van een bestaande grootverbruikaansluiting van bijvoorbeeld uw Vereniging van Eigenaren (VvE) en is het nodig om de capaciteit daarvan aan te passen? Dan moet u een wijziging van de aansluiting aanvragen.Check voordat u uw aanvraag indient of er netcapaciteit beschikbaar is.
-
Informeer ons Kenniscentrum Duurzame Opwek over uw plannen rondom het realiseren van energie-opwekkende installatie. Neem contact op via ons contactformulier. U ontvangt dan van ons een productie installatie EAN code. Deze kunt u gebruiken bij uw aanmelding bij CertiQ (voor het verkrijgen van Garanties van Oorsprong van duurzame energie) en bij het meetbedrijf.
Let op: de SDE++ subsidie is alleen van toepassing op een grootverbruikaansluiting (vanaf 3 x 100 Ampère).Check voordat u uw aanvraag indient of er netcapaciteit beschikbaar is.
-
Kies een energie-opwekkende installatie. Opwekinstallaties moeten vanaf 27 april 2019 voldoen aan nieuwe wettelijke eisen. Vraag uw leverancier hiernaar. Op www.energiesubsidiewijzer.nl ziet u of er nog andere subsidiemogelijkheden zijn. Ook kunt u dit navragen bij uw gemeente. Uw installateur/adviseur kan u informeren of de aansluiting geschikt is voor het op te stellen vermogen. Wanneer u een nieuwe installatie aanschaft wordt er automatisch een nettoets uitgevoerd. Wanneer u terug gaat leveren op een al bestaande aansluiting dient u dient ten alle tijden een nettoets uit te laten voeren. U kunt deze aanvragen via www.stedin.net/KDO. Neem hiervoor contact op met ons Kenniscentrum Duurzame Opwek.
Zorg ook voor een geschikte meter: Neem contact op met uw meetbedrijf om na te gaan of de hoofdmeter geschikt is voor de registratie van teruglevering. Uw meetbedrijf plaatst ook een bruto productiemeter. -
Na de realisatie van de installatie en de bemetering, meldt u zich aan bij CertiQ. CertiQ certificeert energie die is opgewekt uit de duurzame bronnen zon, water, wind en biomassa. De Garanties van Oorsprong die CertiQ verstrekt, zijn in Nederland het enige geldige bewijs dat energie duurzaam is opgewekt.
-
Na de aanmelding bij CertiQ, nemen wij contact met u op om de aard, omvang en het eigendom vast te stellen. Hiervoor hebben wij de volgende documenten nodig:
- De subsidietoezegging van RVO.
- Een document waaruit het opgestelde vermogen blijkt. Bij een PV-installatie gaat dit om de hoeveelheid zonnepanelen en het vermogen per paneel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een offerte.
- Een document waaruit we het eigendom van de installatie kunnen opmaken. Denk hierbij aan een factuur en betaalbewijs of een getekende opdrachtbevestiging.
Let op! Wij kunnen uw verzoek alleen goedkeuren als u alle benodigde documenten overlegt en de meetinrichting compleet is.
Als u uw installatie op een later moment wilt uitbreiden, moet u dit aantonen. Stedin stelt dan opnieuw het eigendom en de omvang vast. Hiervoor hebben wij documenten nodig waaruit de uitbreiding blijkt (opgesteld vermogen en eigendom). -
Wij beoordelen de informatie en bij goedkeuring geven wij de informatie door aan CertiQ. CertiQ controleert de vaststelling en geeft dit door aan RVO. Hierna start de subsidie. Wij sturen de gemeten productie door naar CertiQ.
Let op: de subsidie geldt voor de wettelijke inschrijftermijn van vijf jaar*. Daarna moet u een herverzoek tot vaststelling indienen bij CertiQ. Hierover ontvangt u, voordat deze termijn afloopt, bericht van CertiQ. Hierin staat vermeld hoe u de inschrijving kunt verlengen. Stedin moet dit verzoek goedkeuren. Daarna ontvangt u van CertiQ een bevestiging van de herinschrijving.
* Behalve zonne-installaties met een vermogen tot 0,015 MW. Deze inschrijvingen zijn geldig zolang de klant dat wenst, zonder dat er een herverzoek tot vaststelling nodig is.